Bästa råden vid inflammation i tandköttet


En god munhygien är a och o. Om ditt tandkött är lite knottrigt och blekt rosa, är det friskt och hälsosamt. Var noga med att ta hand om dina tänder varje dag så undviker du onödiga problem.

Orsaker och symtom

Den allra främsta orsaken till tandköttsinflammation är att du slarvar med tandborstningen. Då får bakteriebeläggningar ligga kvar och bilda plack på tanden. Ditt tandkött blir rött och irriterat och blöder lätt när du borstar tänderna. Svullnaden gör också att fickan mellan tanden och tandköttet blir djupare och det blir än svårare att hålla rent.

Det finns även andra riskfaktorer som spelar en viktig roll i din munhälsa. Hormonbalansen i kroppen under både pubertet och graviditet är till exempel ett par sådana faktorer. Andra faktorer kan vara sjukdomar som påverkar immunförsvaret, diabetes och obehandlad HIV. Du kan läsa mer på nätet för ytterligare information.

Förebygg med god munhälsa

Bästa sättet att undvika tandköttsinflammationer är helt enkelt att ta väl hand om din mun. Borsta tänderna både morgon och kväll. Använd en tandkräm med fluor. Fluoret behövs för att stärka din emalj och skydda mot karies. Var noga med tandtråd och mellanrumsborstar så bakterier inte kan få fäste i någon ficka. Avsluta med att skölja med fluorskölj. Sist men inte minst; slarva inte med tandläkarbesöken.