Kaffet – en bra start på dagen för många


Kaffets roll för svensken är odiskutabel, vi dricker näst mest kaffe i hela världen. För många av oss går det inte ens att starta morgonen utan denna dryck. Å andra sidan räcker det vanligen inte bara med en kopp, utan det blir ett antal till under dagen.

Koffeinets inverkan

Varför känner vi oss piggare när vi druckit vår kaffekopp? Orsaken är ganska vedertagen, det är den lilla molekylen koffein som du hittar i kaffet. Koffeinet motverkar en annan molekyl – adenosin, som har en dämpande och tröttande effekt på oss människor. Med hjälp av koffeinet motverkas dess effekt och vi blir piggare. Dock ska man inte överdosera, det kan leda till lindriga biverkningar som bland annat hjärtklappning och illamående. Men kaffet är onekligen en räddning ibland.

Bryggmetoder

Med tanke på kaffets betydelse är det inte konstigt att det finns olika sätt att bereda den. Du kan köpa färdigmalt, hela bönor som du maler eller bönor du rostar samt maler. Allt beroende på tycke och smak. Dagens kaffebryggare finns både med och utan kvarn, och dessutom kan du välja om du vill brygga en kopp eller en hel kanna.

Ta en titt online och se vilken bryggare som kan passa dig. Kaffet är inte bara en god dryck, den räddar även dagen för oss.